ESEMÉNYNAPTÁR


SZEPT

28

  ETK-Eduvital oktatás 17. félév
SE Egészségtudományi Kar + online
16:30

OKT

5

  ETK-Eduvital oktatás 17. félév
SE Egészségtudományi Kar + online
16:30

NOV

16

  ETK-Eduvital oktatás 17. félév
SE Egészségtudományi Kar + online
16:30

További események...

 

Támogasson minket!


Adója 1%-ával Ön is támogathatja
az EDUVITAL tevékenységét!

Alapítványunk adószáma: 18732168-1-42

Köszönjük!

 


 

Oldalainkat 91 vendég és 0 tag böngészi


BaloghJ dijBalogh János verseny 2016

 

A kőbányai Bem József Általános iskola 15 éve hirdet környezet- és egészségvédelmi tanulmányi versenyt a 12-14 éves korosztály számára.

Szakmai beszámoló a 2016-os versenyről >

 

A verseny bemutatása

A Kőbányai Bem József Általános Iskola (1101 Bp. Hungária krt. 5.-7.) a 2000/2001-es tanévben hirdette meg először ezt a környezet-egészségvédelemmel foglalkozó csapatversenyt. A 2003-as évtől versenyünk már a világhírű ökológusnak is emléket állít, nevének felvételével.

A verseny hiányt pótló kezdeményezés. Ugyanis a levegő,- víz,- és talajszennyezésekről, a zaj-és hulladékproblémáról, egészségkárosító hatásaikról és nem utolsó sorban megelőzésükről, nem hallanak eleget a tanulók. A verseny kapcsán szeretnénk ráirányítani a figyelmet az oktatási intézmények és a civil szervezetek egymást segítő együttműködésére, a környezetvédelmi kiadványokra, a lakóhely környezet-egészségügyi problémáinak megismerésére.

A verseny megszervezésével szerettünk volna lehetőséget adni minden érdeklődő és tehetséges gyermeknek arra, hogy csapatmunkában ismerje meg a saját egészségét is befolyásoló tényezőket és tudásáról számot is adjon. E cél érdekében nem kérünk nevezési és részvételi díjat, a csapatoknak és felkészítőiknek csak az útiköltséget kell állniuk.

A felkészüléshez a tantervi követelményeken kívül az Eduvital, (www.eduvital.net) a Tudatos Vásárlók, (www.tudatosvasarlo.hu) a Balogh János honlapon (http://baloghjanos.weebly.com) megadott cikkek tanulmányozása szükséges. Sok hasznos információt tudhatnak meg ezekből a tanárok és tanítványaik egyaránt a környezeti szennyeződésekről, és ami a legfontosabb: ötleteket, javaslatokat a megelőzés módjairól. (Az iskolai környezet-egészségvédelmi programok megvalósításában is hasznos segítség.)

Az ország bármely iskolájából a megadott elektronikus címre kell a jelentkezést elküldeni. A regionális fordulók annak függvényében kerülnek megszervezésre, ahogy a jelentkező csapatok területi megoszlása ezt megkívánja. Az eddigi évek során Békéscsaba, Budapest, Buzita, Debrecen, Győr, Jászberény, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Párkány, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Tamási, Zalaegerszeg voltak a regionális versenyek helyszínei.

A regionális forduló időpontja a Víz világnapja hetének a szerdája. Ez csak írásbeli forduló, amelynek anyagát központilag állítjuk össze és egy időben írja minden csapat. Az összes csapatból a 10-15 legmagasabb pontszámot elért csapat jut be az országos döntőbe.

A döntő időpontja a Környezetvédelmi világnaphoz kötődik, tehát június 5.-hez legközelebb eső péntek-szombat.

BaloghJ megnyito MTA
Megnyitó az MTA-n

A péntek délutáni megnyitót kulturális programmal kötjük össze, amely valamilyen módon kapcsolódik a verseny témájához. Mivel ez az egyetlen olyan országos verseny, melynek döntője Budapesten van, ezért a megnyitót mindig egy – egy nevezetes intézményben szervezzük. Ezzel mintegy kultúrmissziót teljesítve. Az eddigi évek során a Természettudományi Múzeum, Állatkert, Planetárium, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Millenáris Park, Néprajzi Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Magyar Földtani Intézet, Kőrösi Csoma Kőbányai Kulturális Központ, Magyar Nemzeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum, MÜPA, Parlament, Magyar Tudományos Akadémia, Kőbányai Szent László templom adott helyet a döntő ünnepélyes megnyitásának. A megnyitón szerzett ismeretekről a döntő első fordulójaként adnak számot a csapatok.

A másnap délelőtti vetélkedés (írásbeli, egyszerű kísérlet, szituációs feladat, számítógépes játék) alatt a tanárok környezet-egészségüggyel kapcsolatos előadáson vehetnek részt és az érintett témával kapcsolatos kiadványokkal ismerkedhetnek meg.

A csapatok feladatai a mindennapokban is hasznosítható ismeretekre épülnek és a problémamegoldó gondolkodást, az érvelni és előadni tudást, a munkamegosztási kompetenciákat fejlesztik.

A verseny időtartama alatt környezet-egészségbarát vendéglátásra törekszünk: - olyan élelmiszerekkel igyekszünk megvendégelni a résztvevőket, amelyek nem csak ízletesek, hanem egészségesek is, - egyszer használatos poharakat, evőeszközöket nem használunk.

BaloghJ ea kozonseg
A kiselőadások közönsége

Délután kerül sor az előzetesen elkészített kiselőadásokra, amelyek a lakóhely környezet-egészségügyi problémáit vagy azok megoldását mutatják be. Az össz- pontszám az előzetesen elkészített képzőművészeti alkotás értékelésével egészül ki.

A program végére minden csapat ismeretekben, tapasztalatokban (és reméljük élményekben is) gazdagodva és egy bizonyos helyezést elérve jut el. A csapatok és felkészítőik oklevelet illetve emléklapot kapnak, amelyet Rab-Kováts Éva művésztanár tervezett. Minden csapat és felkészítőjük ajándékot kap: különböző CD-k, könyvek, környezetbarát eszközök, kézműves alkotások.

Mivel a döntőre a Pedagógus nap előtt kerül sor, így a szabad idejüket és energiájukat nem kímélő felkészítő tanárokat külön köszöntjük egy kis műsorral és virággal.

Az előzetes feladatként elkészített figyelemfelhívó alkotások, kiselőadások, a feladatok megoldása bizonyítja, hogy lelkes, elhívatott pedagógusok segítségével a tizenéves korosztály is magas szintű környezet-egészségügyi tájékozottságra tehet szert.

(Az iskola nevelőtestülete 2013-ban, a verseny-névadó születésének centenáriuma alkalmával, a tudós életművének ápolásáért, Balogh János díjban részesült.)


Bp., 2016. február 18.                 Nagyné Horváth Emília, Tóth Géza a verseny szervezői

 

 

 

OSense O-Sense